Често задавани въпроси за менопаузата и точните отговори - 2

Често задавани въпроси за менопаузата и точните отговори - 2
ноември

Безпокоите се от менопаузата и се чувствате неподготвена? Ние ще Ви помогнем! Нормално е да искате да знаете какво точно ви очаква. Да питаш майка си или по-възрастни приятелки какво са изживели през климактериума, е най-лесно, но при всяка жена това е изключително индивидуален процес.

Как да разбера дали наистина съм в менопауза?

Медицинската терминология за класификацията, че сте в менопауза, е след като в рамките на 12 последователни месеца сте била без менструация. В месеците и годините, предхождащи менопаузата, може да имате спорадично кървене и доста големи периоди без цикъл. Ето защо сте в перименопауза до момента, в който не изминат 12 последователни месеца без менструация.

Какви симптоми ще изпитам?

Този въпрос няма един единствен отговор. Ние можем да ви кажем кои са най-често срещаните симптоми на менопаузата, но не можем да гарантираме кои от тях ще изпитате и кои не. Дори тези симптоми, които майка ви или сестра ви са изпитали преди време, не са същите, които ще изпитате и Вие. Това е доста често срещана заблуда – че и при вас менопаузата ще премине така, както при майка ви. В никой случай нещата не се повтарят и не са идентични и просто понякога е жива случайност тези процеси да протекат сходно.