хранене и менопауза

хранене и менопауза
януари

Възможно ли е наистина чрез храненето да тушираме неприятните симптоми на менопаузата? И дали храната, която приемаме има някаква логична връзка с менопаузата?Дали определена правилна диета би помогнала или не?

Всички жени са различни и при всяк от тях менопаузата протича съвсем индивидуално и различно. И въпреки това, симптомите на менопаузата са идентични при всички жени! Горещи вълни, нощно изпотяване, променливо настроение и липса на енергия. Ако тези симптоми продължат да ви тормязат дълго време, това би довело до увеличаване на стреса и тревожността, както и да доведат до безсъние и липса на желание за секс.

Да се храним правилно при менопауза означава да се избягват определени храни, които на практика влошават симптомите. Също така някои хранителни добавки биха били извънредно полезни за намаляване на тези неприятни симптоми.

Кои храни да добавите към вашата диета

С възрастта костната ви система търпи нарушения и губи своята здравина, като рискът за отреопороза чувствително нараства. Ако повишите приема на калций, витамин  D, магнезий и витамин K,  вие ще подготвите вашето тяло да се пребори с тези рискове. Друго златно правило -  ядки, ябълки, круши, бобови храни. Риби- сьомга, скумрия, туна - допринасят за магнезия.

Ако желаете, можете да приемате и висококачествена хранителна добавка като  Nutricell. Благодарение на своите 5 критични хранителни елемента, тази добавка чувствително помага за възстановяване на дисбаланса, рисковете от заболявания и преждевременното стареене. Това е прекрасна добавка за прием при перименопауза, същинска менопауза и след менопаузата.

Яжте храни с наличие на фитоестрогени,като зелен боб и семена от тиква. Фитоестрогените са естествена съставка на определени зелени храни и са сами по себе си естрогенни съединения. Те работят идентично на самия естроген и могат да помогнат при възстановяване на нарушен хормонален баланс. Опитайте соево мляко, тофу, супа мисо или сусам.

А знаете ли, че има храни, които могат да преборят лошото настроение? Серотонинът е този, който диктува нашето настроение и здав сън. Храните, съдържащи аминокиселина триптофан спомагат образуване на серотонин и могат да подобрят вашето настроение! Това са пуешкото месо, сушени фурми, овесени ядки, извара и яйца, например. Храни, богати на протеин.

Кои храни да избягвате?

Стимулантите обиновено увеличават горещите вълни и нощното изпотяване. Това са алкохола, кафето, пикантни храни и дори шоколада! Ако консумирате тези храни или напитки късно вечер, шанса да имате горещи вълни и нарушен сън е сто-процентов.

Заместете сладкишите със  здравословни добавки. Богатите на захари храни ни объркват ритъма и настроенията, като накрая сме и изтощени. Дневната липса на енергия и непрекъснато изтощение изобщо не се компенсират със сладки храни. Това само може да доведе до напълняване преди и по време на менопаузата. Ако се въведе обаче една грамотна диета и тя се спазва, всичко това няма да се случи.

В крайна сметка, диетата е нещо, което ние лично можем да управляваме напълно самостоятелно и волево. Бързо и лесно се сменя една диета и това не струва скъпо. Напълно естествени и здравословни храни и добавки се приемат и това не е трудно поне да се опита.