Съвети за намаляване на стреса

По време на менопаузата, когато преминавате през драстична промяна в своя живот, е съществено да можете да споделите с някого своите тревоги и усещания. Не се затваряйте в себе си!  Говорете за проблемите си с някого, на когото имате доверие – брачен партньор, член на семейството или приятелка. Можете да станете член на социална група в онлайн пространството също така.

Ако имате възможност да споделите с независим консултант или специалист, още по-добре.

Упражнения

С възрастта при жените нараства риска от остеопороза. Идеалният начин да се редуцира този риск е чрез физически упражнения, които запазват здравината на костната Ви система и гъвкавостта на ставите. Упражненията способстват за отделяне на „хормоните на щастието” - ендорфини, които преборват депресията и тревожността. Дори и да не Ви допада фитнеса, можете да правите дълги разходки през уикенда, да градинарствате или просто да слезете на предходна автобусна спирка и да повървите до вкъщи.

Правете нещо, което Ви доставя радост и удовлетворение

Жените по призвание се грижат първо за близките си и най-накрая мислят за себе си. Ето защо е важно да знаете, че няма как да сте всеотдайни и полезни на близките си, ако самите Вие не се чувствате добре.

Менопаузата е най-прекрасното време, когато можете да започнете, да поставяте Вашите необходимости преди всичко останало -  да намерите време за релаксация и да правите неща, които обичате и Ви радват - дали ще е кино, танци, пазаруване, урок по рисуване или нещо ново, което не знаете или просто обяд или кафе с приятели и приятелки. Помнете - Вие сте най-важна. И точно, както Ви инструктират стюардесите по време на полет – да помогнете първо на себе си и след това са другите пътници, не е проява на егоизъм, а по-скоро най-логичното и необходимо нещо, което можете да направите!

Спете достатъчно!

Напълно често срещан ефект на менопаузата е недостига на сън, отчасти заради горещите вълни нощем, и частично заради тревожност и напрегнатост. За съжаление, безсънието само засилва ефекта на тревожност, като Ви вкарва в един ужасен неприятен цикъл. LadyCare може да регулира Вашия сън, но ние горещо препоръчваме да се спазва строг режим на лягане и ставане навреме. Ето някои полезни съвети:

- Винаги лягайте по едно и също време
- Пазете спалнята си за сън и почивка – не за телевизор или работа!
- Избягвайте алкохола и шоколада преди лягане.- Отпуснете се и не мислете за проблеми, работа и задачи преди лягане.
- Вземете топла/не гореща/ вана
- Опитайте техники за релаксация

Нашите съвети относно начина на живот по време на прехода в менопауза са общи и достъпни и в никакъв случай не изместват съветите на Вашия личен лекар или друг медицински специалист.